Samen gaan we vóór behoud van de Lutkemeerpolder en een Voedselpark voor toekomstige generaties!

26-3-2024

Red ons groen wordt gesteund door tientallen partners waaronder Urgenda, Milieudefensie, Patagonia, De Gezonde Stad, LUSH, Land Van Ons.
Bijna 23.000 steunverklaringen! Steun jij al?
Aan de slag, samen!
27 maart in de OBA Oosterdok
Deze woensdag komen we samen bij de OBA Oosterdok (vlakbij centraal) waar we aan de slag gaan met het benaderen van gemeenteraadsleden. De sleutel tot het stoppen van de bouwplannen en het wijzigen van het bestemmingsplan in de Lutkemeerpolder ligt namelijk bij de raad.

Lutkemeer op de gemeente-agenda
Omdat binnenkort (10 april of 15 mei) de herziening van het bestemmingsplan op de agenda staat bij de commissie Ruimtelijke Ordening is dit hét moment om actief het contact op te zoeken. Via mail, social media en andere kanalen. Hiervoor hebben we al veel voorbereidend werk verricht zodat we direct aan het werk kunnen.

Kom je ook?
Dit is een actieve sessie waarbij je in ieder geval een laptop nodig hebt. We komen vanaf 19.30 uur samen in de OBA vlakbij Centraal Station. In het café (op de eerste verdieping). Meld je hier aan.
Kunst én klei in de polder
Er gebeuren leuke nieuwe dingen in de polder. Van maart tot juni 2024 is Esra Sakir de artist-in-residence bij Voedselpark Amsterdam in samenwerking met Waag Futurelab. Hier zal zij, door middel van klei-workshops met aarde uit de Lutkemeerpolder, co-creatief onderzoek doen naar de relatie tussen Voedselpark Amsterdam en de buurt. De workshop van afgelopen zondag (zie foto), was alvast een succes!Met klei en keramische technieken onderzoekt Esra Sakir samen met buurtbewoners lokale en gemeenschappelijke voedselsystemen in Amsterdam Nieuw-West. Dit doet zij op het snijvlak van thema’s als: vrouwenemancipatie, interculturaliteit en milieu. Zo verbinden we kunst met klei (en onze bodem). Voedselpark Amsterdam gebruikt de resultaten van het onderzoek om de visie voor de Lutkemeerpolder te versterken.

Figuranten gezocht!
In de vorige nieuwsbrief deelden we het lied “Weg met de dozen” van Red ons groen supporter Eva de Rijke dat ze schreef voor de Lutkemeerpolder. Dat leverde al diverse reacties op van muzikanten die graag meedoen aan de opnames. Veel dank daarvoor!Het lied ‘Weg met de Dozen’ wordt deze week opgenomen. De bedoeling is om er een heuse clip bij te maken, en daarvoor willen we zo snel mogelijk video-opnames gaan maken in de Lutkemeerpolder, bij boerderij de Boterbloem. We willen de clip bij voorkeur vóór 10 april schieten want op die datum staat mogelijk het bestemmingsplan op de politieke agenda, dus veel tijd hebben we niet.Wil je meedoen?
Geef je dan snel op! Stuur een mail naar info@redonsgroen.nl met je naam, leeftijd, 06-nummer (dit gebruiken we om contact met je op te nemen).Kinderen, ouders, opa’s en oma’s, iedereen is welkom, en neem net als op 13 maart weer je mooiste dier- of plant-kostuum mee. We hebben ook iemand nodig die gaat filmen, dus ben je of ken je iemand die kan filmen? Dan horen we graag van je! Luister het lied van Eva hier
De Red ons groen campagne draait op volle toeren. De steunverklaringen blijven binnenstromen. Houd onze agenda en kanalen in de gaten want eind maart zullen er nog publieksacties volgen in het kader van de Red ons groen campagne. Daarover volgt snel meer nieuws.

Agenda:

27 maart – Werksessie in de OBA: Raadsleden aanschrijven

3 april – Werksessie in de OBA

6 April – Lutkemeerommetje

10 april – Demonstratie bij de Stopera (MEER INFO VOLGT)

21 April – Lutkemeerommetje XL samen met OBA Osdorp

April / Mei – Partiële herziening bestemmingsplan in de commissie Ruimtelijke Ordening (MEER INFO VOLGT)

Inschrijven en meer info vind je hier
Mini-demonstraties bij de Stopera
Elke dag: maandag t/m vrijdagEnorm trots zijn we! Al bijna 2 maanden wordt er elke dag tussen 12 en 14 uur door onze supporters in wisselende samenstelling op ludieke wijze gedemonstreerd voor de Stopera (bij het beeld van Spinoza). En dit heeft zichtbaar effect. Tot nu toe krijgen we veel positieve reacties, van voorbijgangers en gemeentraadsleden en wethouders. Wil je ook een keer meedoen? Meld je hier aan.
Bekijk hier de AGENDA
In de Media
Uit: Nederlands Dagblad

Waarom bouwen op de laatste zeeklei van Amsterdam?
Wederom werden we naar aanleiding van de Red ons groen campagne opgepikt door de media. Ditmaal kwam het Nederlands Dagblad langs in de polder.

“De strijd om de Lutkemeerpolder nadert na twintig jaar het kookpunt. Blijft de Amsterdamse polder behouden voor stadslandbouw en natuur? Of worden de vruchtbare akkers volgebouwd met distributiehallen?

Al in 2003 is besloten dat deze polder tussen de haven en Schiphol wordt dichtgesmeerd met bedrijven. ‘Waarom ga je bouwen op de laatste vruchtbare zeeklei van Amsterdam?’ Iris Poels kan er met haar hoofd niet bij. Ze maakt deel uit van het bonte gezelschap van buurtbewoners, natuurliefhebbers, klimaatactivisten, stadslandbouwers, kunstenaars en vele anderen die de Lutkemeerpolder groen willen houden. ‘En waarom ga je bouwen in een polder die op 4,5 tot 5 meter onder zeeniveau ligt en nodig is voor waterberging? Kies je voor het belang van de bedrijven die zich hier willen vestigen of kies je voor het algemeen belang?” 
Schrijft Petra Noordhuis in het Nederlands Dagblad
Commentaar: Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam
“Omdat ruimtelijke planning een zaak is van decennia, worden nú pas de bedrijvenparken uitgegeven en ontwikkeld die ambitieuze wethouders en gedeputeerden begin deze eeuw op de tekentafel legden. Het is kortzichtig om dat soort plannen domweg door te zetten, nu we intussen weten wat ‘klimaatadaptief bouwen’ in dit lage, natte land zou moeten betekenen. Een land dat bovendien zuinig zou moeten zijn op zijn schaarse vergezichten boven historisch cultuurlandschap.” – Sjirk Kuiper
CONTACT Het kernteam is te bereiken via info@voedselparkamsterdam.nl
 Website Twitter LinkedIn Instagram Facebook YouTube

Bron:
https://voedselparkamsterdam.email-provider.eu/web/09ifafkc0v/jqjccs28sp/atswpeevbk/emsreapaco