Geen eigen vuurwerk maar toch een knalfeest

Geen eigen vuurwerk maar toch een knalfeest

(Zie ook directe link: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/geen-eigen-vuurwerk/

25 oktober 2022

In Amsterdam geldt dit jaar het afsteekverbod voor consumentenvuurwerk. We leggen graag uit waarom we hiertoe hebben besloten en hoe we ervoor willen zorgen dat de jaarwisseling veiliger maar net zo feestelijk verloopt als andere jaren.

In 2020 heeft Amsterdam besloten om voor de hele stad een afsteekverbod voor particulieren in te voeren. Deze jaarwisseling treedt het verbod voor het eerst in werking. Tijdens de afgelopen 2 jaarwisselingen gold immers een landelijk verkoop- en afsteekverbod als gevolg van de coronapandemie. Professionele vuurwerkshows zijn wel toegestaan. Daarnaast biedt Amsterdam ruimte aan allerlei alternatieve manieren om de jaarwisseling te vieren. Zo hopen we dat we de komende jaarwisseling na 2 moeilijke coronajaren samen en zonder incidenten kunnen vieren, met hoop op een mooi 2023.

Aanleiding

De directe aanleiding voor het afsteekverbod waren de ernstige incidenten tijdens de jaarwisseling 2019-2020. Maar de jaarwisselingen daarvóór verliepen ook steeds onrustiger. Er was veel overlast en agressie op straat en er ontstonden veel vechtpartijen, brandjes en ongelukken met vuurwerk. Meer en meer Amsterdammers voelden zich onveilig. Uit onderzoek van OIS uit 2019 is gebleken dat een grote meerderheid van de Amsterdammers (80 procent) het belangrijk vindt dat vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling wordt teruggedrongen.

Wat mag wel en wat mag niet?

In Amsterdam geldt daarom sinds 31 maart 2021 het stedelijk afsteekverbod van vuurwerk door particulieren. Dat betekent dat u hier geen vuurwerk meer mag afsteken. Dit verbod geldt altijd en overal. Dus ook tijdens de jaarwisseling mag u geen vuurwerk afsteken. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1, ook wel kindervuurwerk genoemd) mag u wel het hele jaar kopen en afsteken. Voorbeelden van fop- en schertsvuurwerk zijn knalerwten, fakkels, grondbloemen en trektouwtjes. Professionele vuurwerkshows zijn ook toegestaan.

Wel kopen, niet afsteken

In heel Nederland geldt per 1 december 2020 een verbod op de verkoop van onder meer vuurpijlen, single shots en knalvuurwerk. Allemaal vuurwerk dat veel hinder en letsel veroorzaakt omdat er mee wordt gegooid of geschoten. Amsterdam gaat met haar lokale afsteekverbod voor alle consumentenvuurwerk een flinke stap verder. Als gevolg van de landelijke wet- en regelgeving is het niet mogelijk om de verkoop van vuurwerk in de stad te verbieden. U kunt straks dus wel vuurwerk in de stad kopen, maar u mag het niet hier afsteken. Een flinke uitdaging voor de politie en handhavers.

Nieuwjaarsfeesten en licht- en vuurwerkshows

Gelukkig is er nog van alles mogelijk om van de jaarwisseling een knalfeest te maken. De voorbereidingen voor Oud en Nieuw 2023 zijn in volle gang. Op het Museumplein organiseert Amsterdam dit jaar “Amsterdam telt af naar 2023”, een feest met een spectaculaire licht- en vuurwerkshow. Daarnaast willen we 1 of meerdere vuurwerkshows organiseren in de stad. Ook vuurwerkshows in opdracht van particulieren (uitgevoerd door professionele partijen) zijn in veel gevallen mogelijk.

Andere initiatieven

Daarnaast ondersteunt Amsterdam allerlei initiatieven die een mooi alternatief kunnen vormen voor het traditionele vuurwerk. Bijvoorbeeld het virtuele vuurwerk van Feelgood Fireworks, dat gebruik maakt van Augmented Reality. U kunt dit op uw telefoon afsteken, en de opbrengst gaat naar een goed doel. Of Alternieuw, een initiatief van de Tolhuistuin en een kunstenaarscollectief uit Noord dat de jaarwisseling viert met ‘boemklats-installaties’. Ook is er een nieuwjaarsviering voor de omwonenden van de Polderheuvel in Nieuw-West en een vuurwerkshow in Weesp. We hebben de stadsdelen gevraagd om activiteiten voor jongeren te organiseren in buurthuizen en jongerencentra. Natuurlijk hopen we ook dat de horeca weer gewoon open kan dit jaar.

Foto: archiefbeeld