Behoud Lutkemeerpolder

Een prachtige polder met vruchtbare grond: daar wil je toch geen distributiecentrum bouwen?

Een weids uitzicht, vruchtbare kleigrond, en prachtig groengebied met historische waarde: de Lutkemeerpolder is een bijzonder gebied. Ingeklemd tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol. Hier wil je toch geen distributiedozen bouwen?

Voor meer informatie zie de website http://behoudlutkemeer.nl/ klik hier.
Zie ook het Voedselpark Amsterdam website: https://voedselparkamsterdam.nl klik hier.

Meer achtergrondinformatie
Een weids uitzicht, vruchtbare kleigrond en daar midden in de enige biologische boerderij van Amsterdam: de Lutkemeerpolder is een bijzonder gebied. Een prachtig groengebied met historische waarde, ingeklemd tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol.

De eerste plannen voor een bedrijventerrein op deze schaarse grond dateren van twintig jaar geleden. Dat was een tijd waarin termen als ‘lokaal voedsel’ en ‘korte ketens’ de gemoederen niet bezighielden. Er is sindsdien veel veranderd: klimaatverandering dwingt ons allemaal anders te kijken naar plekken als de Lutkemeerpolder.
Er is geen noodzaak om te bouwen, ook niet om de woningopgave in Amsterdam te realiseren. Bedrijven staan niet in de rij om zich hier te vestigen. Er zijn wèl investeringsmaatschappijen die hun geld graag in stenen en grond willen beleggen. Moet daar dit prachtige plekje voor wijken?

Campagne
Sinds 2018 voeren wij campagne om de gemeente duidelijk te maken dat bouwen op ‘greenfields’ niet meer van deze tijd is. We hebben ingesproken, voerden publieksacties, maakten een krant en kwamen vele malen in de media. Dat zullen we blijven doen.
Er is namelijk een weg terug: Schiphol Area Development Company (SADC) is geen externe projectontwikkelaar, maar een BV mede opgericht door de gemeente Amsterdam. Grondeigenaar GEM BV is zelfs voor de helft van de gemeente.
Meer informatie behoud over de Lutkemeer polder klik hier.
Meer weten en/of meedoen: info@behoudlutkemeer.nl

Biopolder Lutkemeer: een Amsterdamse voedselkringloop met meerwaarde
Elke week verlaten honderden kilo’s groente en fruit via een CO2-neutraal distributiesysteem de akkers richting de stad. Buurtbewoners komen oogsten in de zelfpluktuin of boodschappen doen in de streekwinkel. Jong en oud leert over voedselproductie. Lokale restaurants, instellingen en natuurwinkels worden bevoorraad met verse waren van Amsterdamse bodem.
Voorstel Biopolder: Download

http://behoudlutkemeer.nl/biopolder/http://behoudlutkemeer.nl/biopolder/

Waar ligt de Lutkemeerpolder?
Ingeklemd tussen Osdorp en Schiphol ligt de Lutkemeerpolder, bereikbaar vanaf de Ookmeerweg. Het bewuste gebied ligt achterin, na de Lutkemeerweg (achter begraafplaats Westgaarde)