Onderzoek gevolgen nieuwe windmolens voor omgeving (13-3-2023 on-line)

22 februari 2023

Amsterdam laat een groot onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen van nieuwe windmolens op de omgeving. Op maandag 13 maart van 19.30 uur tot 20.30 uur is hierover een online informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we over het onderzoek. Ook vertellen wij hoe u kunt reageren op de onderzoeksopzet.

Amsterdam heeft in 2021 een aantal gebieden aangewezen waar misschien windmolens geplaatst kunnen worden. Deze gebieden heten zoekgebieden. We laten uitgebreid onderzoeken of deze zoekgebieden geschikt zijn voor windmolens. Als uit het onderzoek blijkt dat een windmolen op een bepaalde plek te veel schade aan mens en natuur kan veroorzaken, dan komt daar geen windmolen.

Noorder IJ-Plas/Cornelis Douwesterrein

Het zoekgebied Noorder IJplas/Cornelis Douwesterrein in Amsterdam Noord wordt niet meegenomen in dit onderzoek. Dit traject loopt namelijk ver vooruit op de andere zoekgebieden. Hier is al zorgvuldig onderzoek gedaan naar eventuele gevolgen voor de omgeving.

Onderzoek

Het onderzoek dat Amsterdam laat uitvoeren, heet een plan-milieueffectrapport, of een plan-MER. In dit plan-MER worden onder andere mogelijke gevolgen voor gezondheid en natuur onderzocht. Zo helpt het plan-MER om te bepalen welke zoekgebieden het meest geschikt zijn om windmolens te plaatsen.

Wat en hoe

Voordat het onderzoek begint, komt er een lijst met wat er allemaal onderzocht gaat worden en hoe we dat willen doen. Dat heet een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Tijdens de informatiebijeenkomst op 13 maart leggen we uit wat er precies in de NRD staat.

De notitie lezen

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt op 22 februari openbaar gemaakt. Iedereen die dat wil, kan de notitie lezen:

Geef uw mening

Denkt u dat er iets ontbreekt, of dat een bepaald thema anders onderzocht moet worden? Dan kunt u een reactie geven. Dat kan tussen 22 februari en 4 april. Zo oefent u invloed uit op de opzet van het onderzoek. Tijdens de informatiebijeenkomst op maandag 13 maart leggen wij ook uit hoe u kunt reageren.

Lees hoe u kunt reageren

Aanmelden

U kunt zich op amsterdam.nl/windenergie aanmelden voor de online bijeenkomst. Nadat u zich heeft aangemeld, krijgt u via e-mail een link voor de online bijeenkomst. Ook kunt u hier vanaf 14 maart de informatiebijeenkomst terugkijken.

Informatiebijeenkomst terugkijken op vimeo:

Informatiebijeenkomst Notitie Reikwijdte en Detailniveau windzoekgebieden Amsterdam – maandag 13 maart 2023 kunt u hieronder terugkijken (begint op 10 minuten na start).

Bij pijltje starten ↑

Meer weten

Plan MER:

Programma Windenergie Amsterdam: fase van onderzoek

Amsterdam laat een groot onderzoek doen naar de gevolgen van windmolens op de omgeving: een plan-MER onderzoek. De gemeente gebruikt deze informatie om een Programma Windenergie Amsterdam (PWA) te maken. In het PWA staat in welke zoekgebieden het beste windmolens kunnen worden geplaatst en onder welke voorwaarden kan worden gestart.
Voor meer en actuele informatie zie link:
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/windmolens-amsterdam/programma-windenergie-amsterdam-fase/

Kaart windzoekgebieden zie link:
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/windmolens-amsterdam/kaart-windzoekgebieden/

De actuele informatie kunt u lezen via de (directe) link:
https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/onderzoek-gevolgen-windmolens/

Windmolens in Amsterdam en tijdlijn
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/windmolens-amsterdam/