Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)

Laatst gecontroleerd op:22 november 2022

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf of wordt deze uw hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen.

Voorkom teleurstellingen

Dit is geen subsidie voor:

  1. nieuwbouw
  2. airco (ook wel lucht-lucht warmtepomp)
  3. uitbreiding van een woning (uitbouw)

Neem één of meerdere maatregelen

Subsidie bij één isolatiemaatregel

In januari 2023 kunt u als woningeigenaar ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. De exacte datum voor aanvragen volgt nog. Die maatregel mag wel al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht. U krijgt ongeveer tot 15% van de kosten aan subsidie voor het nemen van die isolatiemaatregel. Het percentage is een inschatting, de precieze subsidiebedragen vindt u in januari 2023 op de pagina Isolatiemaatregelen woningeigenaren.

Subsidie vanaf 2 maatregelen

Combineert u één isolatiemaatregel met een andere isolatiemaatregel? Of combineert u die maatregel met een warmtepomp, een zonneboiler, of een aansluiting op een warmtenet? Dan krijgt u tot ongeveer 30% van de gemiddelde totale isolatiekosten aan subsidie. Voor de warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op een warmtenet krijgt u altijd hetzelfde subsidiebedrag. Of u nu één maatregel of meerdere maatregelen neemt. De precieze subsidiebedragen vindt u in januari 2023 op de pagina van de maatregel.

Voor meer informatie volg de link: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren