Amsterdam breidt betaald parkeren uit (2024)

10 november 2022

Amsterdam is van plan betaald parkeren vanaf eind 2024 uit te breiden. In delen van Nieuw-West en Zuidoost wordt betaald parkeren ingevoerd. Ook wil Amsterdam in bepaalde wijken de tarieven voor parkeren verhogen en tijden van betaald parkeren uitbreiden. Bewoners en stadsdelen kunnen reageren. Wat zijn de plannen?

Met het invoeren van betaald parkeren in delen van Nieuw-West en Zuidoost, neemt het aantal geparkeerde auto’s af. Bijvoorbeeld omdat mensen hier niet meer gratis kunnen parkeren, terwijl ze eigenlijk ergens moeten zijn waar ze moeten betalen. Daardoor vinden buurtbewoners sneller een parkeerplek. Er komt zo een einde aan de overlast van eindeloos rondrijdende auto’s. Of van auto’s die daar lang geparkeerd staan, terwijl de eigenaar daar niet woont.

Meer uren en hogere tarieven

In andere delen van de stad worden de uren van betaald parkeren uitgebreid en de tarieven verhoogd. Automobilisten gaan zo meer bijdragen aan het onderhoud van de stad. De maatregelen komen uit het coalitieakkoord. De opbrengst is zo’n 35,7 miljoen euro per jaar.

Steeds drukker

Wethouder Van der Horst van Verkeer en Vervoer: “Geparkeerde auto’s nemen veel ruimte in, terwijl we steeds minder plek hebben omdat de stad groeit en drukker wordt. Daarom vragen we de autogebruiker een extra bijdrage voor het onderhoud van de stad.”

De plannen

Tarieven op straat

  • In delen van Nieuw-West en Zuidoost wordt betaald parkeren ingevoerd, met een tarief van € 1,60 per uur van maandag tot en met vrijdag of zaterdag.
  • Op bedrijventerreinen Osdorp en Sloterdijk II en de sportvelden in Nieuw-West kan iedereen op zaterdag gratis parkeren.
  • Rond het Arenagebied gaan dezelfde tijden gelden als in het Arenagebied.

Waar al betaald parkeren geldt, worden tijden voor straatparkeren verruimd en tarieven verhoogd. Het hoogste tarief van € 7,50 per uur in het centrum blijft gelijk.

  • In de Dapperbuurt, Transvaalbuurt en Indische Buurt in Oost, in de Kolenkitbuurt in West en in de Schinkelbuurt, Willemsparkbuurt, Apollobuurt, Stadionbuurt en Rivierenbuurt in Zuid breiden we betaald parkeren uit tot 24.00 uur.
  • In Buitenveldert en in Zuidas wordt betaald parkeren ook op zaterdag ingevoerd.
  • In Centrum wordt betaald parkeren uitgebreid naar de nacht, om tegen te gaan dat toeristen in hun auto overnachten.

Parkeervergunning

  • Bewoners in Nieuw-West en Zuidoost kunnen per huishouden maximaal 2 parkeervergunningen aanvragen. Deze kosten € 35,45 voor 6 maanden voor de eerste en € 88,63 per 6 maanden voor de tweede vergunning.
  • Een bedrijfsvergunning kost € 56,72 voor 6 maanden. Bedrijven kunnen 1 parkeervergunning per 5 medewerkers krijgen; zorg- en onderwijsinstellingen en politiebureaus 2 vergunningen per 5 medewerkers.
  • De kosten voor een parkeervergunning in Centrum, Oost, West en Zuid worden deels gelijkgetrokken. In deze 4 stadsdelen gelden dan deze 2 tarieven: €177,- en € 300,- per 6 maanden.

Bezoekersregeling

De bezoekersregeling, die in het grootste deel van Amsterdam geldt, wordt uitgebreid met meer uur en de regeling wordt gemakkelijker in het gebruik. Vanaf eind dit jaar kunnen bezoekers zelf betalen via een mobiele website.

Inspraak en advies

Op het voornemen om betaald parkeren in te voeren in Nieuw-West en Zuidoost kunnen bewoners van 20 november tot en met 20 januari inspreken. Daarna wordt de nieuwe verordening met de Nota van Beantwoording aan de gemeenteraad voorgelegd.

De invoering gebeurt in 5 fases van 3 maanden. In die tijd informeren we bewoners, sluiten we automaten aan en verlenen we parkeervergunningen. Eind 2024 zal het klaar zijn. Voor stadsdeel Noord komt volgend jaar een voorstel over uitbreiding van betaald parkeren.

Advies over de tarieven en de uren van betaald parkeren vragen we aan de stadsdelen. Dit besluit gaat in het voorjaar naar de gemeenteraad.

Meer weten

Vanaf 20 november vindt u op amsterdam.nl/inspraak meer informatie en kunt u inspreken.

Voor de actuele informatie ga naar: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/uitbreiding-betaald-parkeren/