Bescherming tegen vliegtuighinder(.nl) RBV Journaal-26 (14-03-2025)

Nieuwsbericht RBV Journaal 26
Datum 14 maart 2025
Uitgave 26

Zeer gewaardeerde donateur, medestander en bevriende organisatie,

De laatste keer dat we met u contact hadden was 11 december 2024. Eén dag voor de zitting bij het gerechtshof. Op die zitting werden de verzoeken van de Staat en die van de luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en IATA besproken. Dit waren de verzoeken aan het hof

Ingediend op 10 september en behandeld op 12 december 2024: Het verzoek van de Staat om de uitvoering van het vonnis van 20 maart 2024 te mogen uitstellen tot de uitspraak in het hoger beroep. De verzoeken van de luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en IATA om ook mee te mogen te doen in het hoger beroep. 
RBV heeft op al deze verzoeken gereageerd, allereerst met schriftelijke memories en vervolgens op de zitting met mondelinge pleidooien zgn pleitaantekeningen te vinden onder de kolom bodemprocedure hoger beroep op onze website. Dit was de uitspraak van het hof, uitgesproken op 25 februari 2025
Verzoek van de Staat is afgewezenHet hof was daar duidelijk over: Het uitstel wordt de Staat niet verleend. Dat betekent dat de Staat dus op 20 maart 2025 invulling moet hebben gegeven aan het vonnis dat de rechter op 20 maart 2024 uitsprak: Binnen 12 maanden stoppen met voortrekken van de luchtvaart, stoppen met gedogen en stoppen met de hinder verschuiven van de ene naar de andere baan (het waterbed fenomeen).
Niets wijst erop dat de Staat dat voor elkaar wil of gaat krijgen. En omdat er (nu nog) geen dwangsom kan worden geïncasseerd als de Staat het vonnis niet uitvoert, kan RBV de Staat niet dwingen als er op 21 maart 2025 niets is gebeurd (lees hiervoor ook de tekst in het groene kader hieronder).

Het hof laat met zijn uitspraak ook zien dat hij het vonnis van de rechtbank in onze mensenrechtenzaak ongemoeid laat. De Staat heeft dus een keiharde uitspraak op zijn bord liggen tot het hoger beroep. En de conclusie dat weigering van het uitvoeren van het vonnis, de Staat een schending oplevert van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.Verzoeken van de luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en IATA zijn toegewezen, maar onder strenge voorwaardenOp het verzoek van deelname aan het hoger beroep van de luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en IATA oordeelde het hof als volgt: “Ja, u mag meedoen, onder de voorwaarde dat uw deelname de rechtszaak tussen de Staat en RBV niet onnodig vertraagd”. RBV best tevreden over het hof Het hof is geen duimbreed geweken voor de poging van de Staat om het vonnis af te zwakken. Daarnaast heeft het hof de luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en IATA, uitdrukkelijk gewaarschuwd om zich te gedragen en vooral geen tijd te rekken. 

De advocaten van RBV kunnen zich nu weer volop toeleggen op de inhoudelijke behandeling van onze zaak in het hoger beroep. De voortgang is door het meedoen van de luchtvaartmaatschappijen en Schiphol wel vertraagd, maar aan de inhoud van onze zaak verandert niets: die is en blijft ijzersterk. Waarom kan RBV de uitvoering van het vonnis,
niet afdwingen?
Ook RBV stoort het dat minister Madlener geen enkele actie heeft ondernomen om uitvoering te geven aan het vonnis van 20 maart 2024. Integendeel.  Alles wijst erop dat de minister de luchtvaartmaatschappijen geen strobreed in de weg legt. Een dwangsom had zeker bij kunnen dragen. RBV heeft daar in de rechtszaak van begin 2024 ook op aangedrongen. Echter wees de rechter deze eis toen af, om redenen dat een overheid wordt geacht het aan haar opgelegde vonnis uit te voeren! Het lijkt er nu dan ook op dat het rechtsstatelijk bewustzijn van de Staat vooral bij de rechtbank leeft.Met de uitvoering van het vonnis zoals de Staat die nu voor ogen heeft, valt overigens ook nauwelijks verbetering te verwachten.Bovendien zijn de risico’s voor het afdwingen van de uitvoering tijdens het hoger beroep voor een stichting als RBV veel te groot. Als RBV daarin toch zou slagen – en er vluchten moeten worden geschrapt – maar RBV in het hoger beroep onverhoopt verliest, kunnen de luchtvaartmaatschappijen hun schade – namelijk de dan ten onrechte geschrapte vluchten – verhalen op RBV. En zo’n bedrag loopt al gauw in de miljoenen.

Het tijdspad vanaf nu

Op 8 april moeten de luchtvaartmaatschappijen en IATA enerzijds, en Schiphol anderzijds hun argumenten inleveren bij het hof waarom ze vinden dat het vonnis van 20 maart 2024 moet worden vernietigd. Zij kunnen van het hof eventueel nog vier weken extra krijgen als de datum van 8 april niet wordt gehaald.

Daarna is het aan de Staat om – binnen zes tot tien weken – haar huiswerk in te leveren. Het hof wil dan ‘horen’ waarom de Staat het vonnis van 20 maart 2024 van tafel wil hebben. 

RBV komt naar verwachting ergens in september als laatste aan de beurt om te reageren op de stukken van alle andere partijen. 
 
RBV verwacht dat in de late herfst van 2025 de mondelinge behandeling van het hoger beroep kan plaatsvinden. U kunt alle data terugvinden in onze tijdlijn op de website.
Ook gemeentes rond Schiphol spreken hun zorgen uit

Gemeentes dringen aan op uitvoering van het vonnis
Bezorgd voor de gezondheidsrisico’s van hun inwoners door het vele lawaai en de uitstoot van schadelijke stoffen door het vliegverkeer in hun gemeente, hebben politieke partijen van de gemeenteraad hun zorgen omgezet in actie. De gemeenteraadsleden dienden een motie in, die het College van B&W oproept om bij de Staat aan te dringen op onder andere de uitvoering van het vonnis van de RBV van 20 maart 2024. 

De volgende gemeentes ondertekenden zo’n motie.Deze steunbetuigingen helpen onze zaak. En vindt u ook dat uw gemeente zo’n motie moet steunen; de ambassadeurs van RBV zijn altijd beschikbaar voor advies. Kijk op onze website hoe zo’n motie er uit kan zien. 


Gemeentes Castricum, Heiloo en Uitgeest slaan handen ineen
Onlangs lazen we dat de gemeentes Castricum, Heiloo en Uitgeest de handen ineengeslagen hebben. Gezamenlijk hebben zij een brief geschreven naar minister Madlener met de vraag hoe hij zich inzet om recht te doen aan de uitspraak van de rechtbank op 20 maart 2024. Lees hier het gehele krantenartikel
Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland namens 17 gemeentes kritisch over geluidsnormen

Namens zeventien gemeentes in Zuid-Holland, stuurde de gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland een brief aan minister Madlener om zijn zorgen te uiten over de nieuwe geluidsnormen voor Schiphol. Volgens de gedeputeerde houden deze normen onvoldoende rekening met de negatieve gezondheidseffecten van vliegtuiglawaai en uitstoot. Er wordt op aangedrongen dat experts van de GGD en het RIVM actief betrokken worden bij de bepaling van nieuwe geluidsnormen.

Daarnaast betwist de gedeputeerde of de huidige normen – die alleen uitgaan van de gemiddelde geluidsbelasting over een jaar – wel een realistisch beeld geven van de werkelijke hinder. Hij vraagt de minister of hij aanvullende indicatoren, zoals piekbelasting en overvliegfrequentie, gaat gebruiken om de overlast beter in kaart te brengen. Lees hier de gehele  brief. 
Gemeente Amsterdam: “Als we de groei van Schiphol geen halt toeroepen, komt er geen einde aan”
Aldus Wethouder Hester van Buren; ooit ‘een activistische aandeelhouder van Schiphol’ genoemd. 

Zij laat in een persbericht in niet mis te verstane bewoordingen het kabinet weten wat er moet gebeuren met Schiphol: Het vliegveld moet 100.000 vluchten inleveren en er komt een verbod op nachtvluchten tussen 23:00 en 7:00 uur. Lees hier het hele persbericht
Maatschappelijke Raad Schiphol 

Een grote luchthaven midden in een dichtbevolkt gebied heeft een (negatieve) impact op de leefomgevingskwaliteit van omwonenden als gevolg van geluidshinder en uitstoot.
De MRS is een wettelijk overleg- en adviesorgaan over luchtvaartaangelegenheden rondom Schiphol. De MRS geeft gevraagde en ongevraagde adviezen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De minister is verplicht om op de adviezen te reageren.MRS formuleert 9 verbeterpunten voor de leefomgevingOp 4 maart kwam MRS met een rapport met 9 punten voor verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving van omwonenden rond Schiphol. RBV is verheugd met deze adviezen van de MRS, die uitstekend aansluiten bij onze mensenrechtenzaak. 
 Stillere vliegtuigen bestaan (NIET) Het steevaste antwoord van KLM als het gaat om hun bijdrage aan het terugbrengen van vliegtuighinder is het nieuws, dat er ooit stillere vliegtuigen worden ingezet. En minister Madlener houdt in al zijn berekeningen voor het nieuwe luchtvaartbeleid rekening met de komst van die stillere vliegtuigen. En als dat maar vaak genoeg gezegd wordt, dan gaat men er vanzelf in geloven. 

Maar, zegt de Maatschappelijke Raad voor Schiphol (MRS) het effect van ‘stillere’ vliegtuigen wordt sterk overschat.

Lees het hele artikel van MRS op onze site. 
 
Strafzaak van Ficq tegen CEO’s van de luchtvaart

Gisteren deed advocate Dominique Fick aangifte van mishandeling door het vliegen in de nacht. De aangifte is gericht tegen de CEO’s van de luchtvaart. Het is goed te begrijpen wat Ficq doet met deze strafzaak: Namelijk de CEO’s laten beseffen wat ze ’s nachts omwonenden van Schiphol aandoen.   

RBV richt zich met de mensenrechtenzaak op de Staat die dit ziekmakende vliegtuiglawaai faciliteert. En daarbij kijkt RBV breder. Het gaat RBV om alle negatieve gezondheidsaspecten door het vele vliegverkeer, overdag en ’s nachts. RBV vindt dat een gezonde leefomgeving rond Schiphol weer de norm moet zijn en dwingt dat af via de rechter. 
 Dank aan onze donateurs!RBV is alle donateurs dankbaar en zeker ook de donateurs die ons de afgelopen tijd spontaan hebben gesteund na de uitspraak van het gerechtshof op 25 februari jl. Dankzij uw vertrouwen en uw bijdragen kunnen onze advocaten hun belangrijke werk blijven doen voor de route naar het hoger beroep. En kunnen wij ons blijven inzetten voor een gezonde en leefbare omgeving.Uw steun en betrokkenheid maken écht het verschil.
Elke donatie, groot of klein, helpt!
Tot slot

Dank voor uw niet aflatende vertrouwen, uw onvoorwaardelijke steun en uw geduld.

Met hartelijke en warme groet
Het bestuur en de kerngroep van RBV
 
Kijk op de website van RBV voor meer informatie
 Diverse rapporten over de relatie luchtvaart en gezondheidDiverse rapporten over de relatie luchtvaart en economiOnze rechtszaak in een notendop: https://www.beschermingtegenvliegtuighinder.nl/rbv-zaak-in-notendop/
Of kijk en luister naar de gesprekken die we voerden met inwoners uit de Schipholregio over hun ervaringen met vliegtuigherrie.  

Andere bronnen die informatie geven over overlast van vliegverkeer van en naar Schiphol zijn onder andere:Vlieghinder.nlMeld Vliegherrie.nlSchipholwatch.nlRBV eist van de Staat:Dat de Staat binnen 12 maanden na de uitspraak van 20 maart j.l., zorgt voor praktische en effectieve rechtsbescherming voor alle omwonenden;Zorgt voor toepassing van ‘Fair Balance’ in bestaande regelgeving; de afweging tussen hoeveel vliegverkeer Nederland nodig heeft en hoeveel vliegverkeer draaglijk is voor de omwonenden;Zorgt dat ook rekening wordt gehouden met omwonenden die buiten de door de Staat vastgestelde geluidscontouren wonen;Dat de luchtvaart de normen voor lawaai van de WHO niet overschrijdt, althans, subsidiair, die normen zoveel mogelijk worden benaderd, in elk geval door nieuwe geluidsruimte daar volledig voor in te zetten;Zorgt voor praktische en effectieve rechtsbescherming voor alle omwonenden;Zorgt dat rekening wordt gehouden met de nieuwste inzichten in de gevolgen van geluid voor de gezondheid;Rekening houdt met rustperioden, (piek)uur frequentie en piekbelastingen;Maxima vaststelt voor luchtvaartlawaai (overdag en ‘s nachts).
RBV denkt dat deze eisen niet haalbaar zijn zonder een aanzienlijke vermindering van het vliegverkeer van en naar Schiphol.Alleen met uw hulp stoppen we de vliegtuigherrie van Schiphol

Lees het artikel en meer op de site van op de site van Bescherming tegen vliegtuighinder(.nl):
Bescherming tegen vliegtuighinder journaal-26