Eindelijk een goed contact met Rochdale over de “brandgangen”.

31-8-2024

Naar aanleiding van het ophalen van ruim 100 handtekeningen over het niet reinigen van de putten in de brandgangen tussen de Marga Klompélaan en Willem Dreesplantsoen en J.G. Suurhoffstraat en het Willem Dreesplantsoen en het onveiligheidsgevoel in deze brandgangen is er vandaag eindelijk een gesprek geweest met de nieuwe wijkbeheerder van Rochdale en ons als bestuur van de belangenvereniging.

Het is gebleken dat de brandgangen bij de uitgifte van de erfpacht bij de erfpacht horen en dus ook het onderhoud daarvan. Een belangrijk probleem is nu dat een aantal huizen zijn verkocht en dat de gangen dus niet uitsluitend ten laste van Rochdale komen. Dat de brandgangen ook de verantwoordelijkheid van de kopers zijn is in de koopovereenkomsten van de huizen vastgelegd. Vooralsnog  heeft Rochdale besloten dat de putten in de gangen in september op hun kosten worden gereinigd. Waarschijnlijk rond midden september. Nadere datum volgt op deze site.

Wat betreft de veiligheid wil Rochdale niets doen. Maar als bestuur gaan we kijken, samen met de Rochdale, gebiedsmakelaar en de wijkagent kijken wat de mogelijkheden zijn om toch een veiliger gevoel in die brandgangen te krijgen. Als er enige vorm van afsluiting, b.v. door middel van hekken  tot een oplossing lijkt te komen, zullen we ook contact opnemen met brandweer of dit mag.

Omdat de brandgangen een gezamenlijk eigendom vormen van de koopwoningen en Rochdale zal er misschien een soort van Vereniging van Eigenaren moeten worden opgericht. Dat gaat Rochdale uitzoeken of dit de aangewezen structuur is of een andere juridische vorm beter is.

We zullen als er iets meer duidelijkheid is een buurtbijeenkomst organiseren met kopers, huurders en Rochdale over de brandgangen.

Twee bestuursleden hebben met de wijkbeheerder van Rochdale rond gelopen en hebben ook duidelijk gewezen op het feit dat sommige gevels wel heel erg smerig zijn en dat hier en daar ook de voegen los zitten. De wijkbeheerder was ontzet over hoe het er uit zag en zegde toe dit ook met Rochdale te bespreken om te kijken wat er tot de mogelijkheden behoort.

Actie van Belangenvereniging Buurt 10, de Eendracht.